Over kamera’s, kleur en kwaliteit.

Over kamera’s, kleur en kwaliteit.

“De duurste kamera’s maken de mooiste foto’s…”

Da’s een veelgehoorde uitspraak die wij hier toch met een korreltje zout nemen. Daarom dit keer een blogje over de techniek achter het beeld.

Wel in de combi met creatie natuurlijk want:

“techniek is slechts een hulpmiddel op weg naar het ultieme eindresultaat!”

Zo, en die kan meteen weer op een tegeltje 😉

De basis voor het beste beeld is namelijk hartstikke gratis; de basis is het mooiste licht!

Buiten althans, in de studio is het een beetje een ander verhaal maar daar kan licht ook heel erg kostenefficiënt zijn. Daarover straks meer.

Commerciële foto- en videografie staat of valt natuurlijk met een ultieme stofuitdrukking van het product of de mooiste huidtinten wanneer er mensen in beeld zijn.

En een beeld dat in de basis scherp genoeg is voor een vrachtwagenreclame is ook bij klein online gebruik een stuk briljanter dan een doorsnee foto.

Je wilt je natuurlijk onderscheiden van de overkill aan foto’s die online staan.

Dus de zogenaamde kleurdiepte en briljantie is minstens net zo belangrijk als de maximale resolutie van de tegenwoordige digitale camera’s. Dat een hoge resolutie van de opnamechip van de camera in professionele systemen vaak gepaard gaat met een grote kleurdiepte is geen toeval. Deze zogenaamde middenformaat systemen worden gemaakt om extreme scherpe beelden af te leveren die tot billboard formaat uit te vergroten zijn. Alleen gaat dat dan vaak weer ten koste van de lichtgevoeligheid.

Da’s nou jammer; de beste camera bestaat dus niet!

Maar geen nood, ze maken voor alle fotografische uitdagingen een perfect camerasysteem.

Op locatie werken we vooral met Canon camera’s. En dan de  laatste superlichtgevoelige modellen o.a. voorzien van onze favoriete objectieven; de 50mm. & 85mm. ƒ1,2 Dat zijn de meest lichtsterkte objectieven die ons in staat stellen bij extreem weinig licht de perfecte sfeer vast te leggen. En van extreem weer worden deze werkpaarden ook niet bang. “Don’t try this at home” trouwens, niet elke camera heeft een zwemdiploma…

Filmische beelden bij alle lichtomstandigheden met de Canon 85mm.

Voor het echte werk natuurlijk middenformaat. De splinternieuwe Fuji GFX met z’n 50Mpix is een perfect camerasysteem voor fashion en alle High End reclamefotografie waar resolutie, snelheid en een hoge lichtgevoeligheid gevraagd wordt. In de combi met een extreem lichtsterke 110mm. worden de kleinste nuances in huid en kleding bijna belachelijk mooi weergegeven.

Huh,.. geen handige zoomlenzen? Jawel, maar alleen voor inderdaad het gemak. Voor ultieme kwaliteit is er niets beter dan vaste brandpunt objectieven.

Fuji GFX 50S in de combi met Capture One; snelheid en perfectie tot in details.

En dan het ultieme werkpaard; de Phase One XF met z’n bijna 1oo Mpix. In de combi met Schneider Kreuznach leafshutter objectieven blijven klanten op het beeldscherm vaak verbaasd staren naar de waanzinnige scherpte en structuurweergave.

Phase One XF: bijna 100 miljoen pixels schoon aan de haak…

De RAW beelden van alle systemen worden geprocessed in Capture One software, “What the world’s best photography is made of” is hun credo en daar sluiten we ons al 21! jaar bij aan. In de studio waren we in 1997 al volledig digitaal, en dan bouw je best wel een beetje ervaring op.

Een voordeel van het hebben van meerdere kamera systemen is ook dat we altijd een set paraat hebben voor de films die we draaien. We hebben ons gespecialiseerd in het gelijktijdig produceren van fotografie en video. Op locatie en in de studio hebben we de techniek zodanig gefinetuned dat we dat heel kostenefficiënt en snel kunnen doen. In een bioskoopwaardige kwaliteit.

Tot dusver de dingen die “Klik!” zeggen, nu nog even over de dingen die flitsen.

In de fotostudio werken we buiten onze daglichtstudio met Profoto flitslicht: supersnelle powerpacks voor 2000 beelden per uur tot geavanceerde compacte portable systemen met een hypersnelle synchronisatie tijd. We grijpen niet snel mis en met dit systeem wat tot het beste ter wereld hoort kunnen we o.a. voor onze fashion shoots duizenden beelden snel achter elkaar schieten zonder verschil in kleur en densiteit. Alles perfect hetzelfde belicht! Hoe fijn is dat als je na een intensieve shoot dagenlang beelden moet uitzoeken voor de eerste selectie en je alleen op expressie hoeft te letten en er geen verschil is in belichting. Die tijdwinst betaald zich snel terug.

Onze daglichtstudio met de hele dag noorderlicht heeft een eigen sfeer.

Fotomodel in de fotostudio van Niek Erents Fotografie

En dan komen we nog even bij onze favoriete workflow…

We schieten graag op expressie dus van de eerste selectie beelden leveren we na een shoot zogenaamde “Web ready” beelden aan. De nodige correcties op kleur en densiteit zijn gedaan, er is een bewerking verricht die het beeld zo mooi mogelijk weergeeft bij een zo laag mogelijke bestandsgrootte, dus voor algemeen gebruik op internet zijn ze prima geschikt. Is het gebruik van de beelden veeleisender of moeten er specifieke correcties verricht worden zoals een hogere resolutie, vrijstaand maken of andere noodzakelijke bewerkingen kunnen van deze zogenaamde previews High Res beelden nabesteld worden.

We zijn eigenlijk niet van de extreme beeldbewerking, maar voor je eigen kerstkaart mag  je stiekem wel een beetje los gaan…

Nabestellen kan desnoods na jaren, want alle bestanden blijven bij ons in back-up. We verzorgen voor een groot aantal klanten het databeheer van hun beeldbank want met een snel zoeksysteem kunnen we over het algemeen binnen 24 uur een RAW file van jaren geleden terugvinden, processen naar specificaties en op de pixel nauwkeurig aanleveren.

Nou… genoeg over al die zwarte kastjes met metertjes en knopjes en terug naar waar het allemaal om draait: het spul dat gratis uit de zon komt en goed betaalbaar uit het stopcontact.

LICHT!

Licht maakt het beeld, zet de sfeer en bepaalt volledig de beleving van de foto of video.

En laat dat nu net onze specialiteit zijn!

Wij zijn “oldskool”, volledig gediplomeerde fotografen, videograven en beeldbewerkers.

Vanuit het concept samen met onze klanten zoeken  naar de ultieme merkbeleving.

Altijd op zoek naar net de mooiste invalshoek of het mooie licht dat het beste past bij de gewenste uitstraling.

Waarom? Omdat we anders denken, omdat we anders doen…

Geïnteresseerd, geïnspireerd of gewoon nieuwsgierig?

Maak een afspraak in onze fotostudio of op locatie voor een vrijblijvende kennismaking.

Met vriendelijke groet,

TEAM Niek Erents fotografie

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies voor bezoek statistieken (IP nummer is het enige wat we registreren), bekijk onze cookies policy
Ja, is goed